Gáncs Nikolasz: Shodo - Az ecset útja

Letölthető részlet PDF-ben

Szerző: Gáncs Nikolasz
Cím: Shodo - Az ecset útja
Oldalszám: 414 oldal
Méret: A5
Megjelenés éve: 2012
Kiadó: Shirokuma Kft.
ISBN: 9789630685245
Ár:3500 Ft.
Itt vásárolhatja meg: Shirokuma webáruház

Magyarországon kalligráfiával foglalkozni első hallásra szokatlannak tűnik, ám ez nem jelenti azt, hogy valóban így van. A közelmúltban jelent meg egy nyugati kalligráfiáról szóló könyv magyarul, és régebben is foglalkoztak már a témával. Azonban a keleti kalligráfiáról jelenleg mindössze – érintőlegesen – egyetlen másik mű foglalkozik egyedül.
Jelen munka egy kutatás eredménye, amely eredeti forrásokat és nyugati interpretációkat segítségül hívva próbálja meg ezt a témát feldolgozni. Céljának azt lehet tekinteni, hogy a témában a hiánypótlás egyik eszköze legyen. Azért hiánypótló, mert bár jelenleg mind Japánról, mind kultúrájáról, szellemiségéről már nem csupán egy-két munka jelent meg, azonban ezekben nemigen fordul elő, hogy szó essen a kalligráfiáról, főleg részletesen. Mind művészetéről, történelméről, hitvilágáról (mondáiról, mitológiájáról, vallásairól) lehet tájékozódni, ezen belül pedig a harcművészetekről, és a buddhizmus zen ágáról.
A magyar nyelvű kalligráfiával foglalkozó könyvek között egyedülálló, hiánypótló művet tart a kezében az Olvasó. Egyfelől igyekszik átfogó képet adni a kalligráfiáról és annak keleti és nyugati tradícióiról, másfelől részletesen tárgyalja a kalligráfia egykori és mostani szerepét Japán kultúrájában és mindennapjaiban. Rengeteg témához ad támpontot, segíti az első lépéseket egy mélyebb megismeréshez.
A kalligráfia olyan dolog, amelyet egy életen át művel az ember – itt az ideje elkezdeni.