James W. Heisig - Rácz Zoltán: Megjegyezhető kandzsik

Letölthető részlet PDF-ben

Szerző: James W. Heisig, Rácz Zoltán
Cím: Megjegyezhető kandzsik
Oldalszám: 502 oldal
Méret: A5
Megjelenés éve: 2011
Kiadó: Shirokuma Kft.
ISBN: 9789638889232
Ár: 5250 Ft.
Itt vásárolhatja meg: Shirokuma Webáruház

James W. Heisig angol nyelven már sokak által ismert, szerte a világon híres könyvének célja, hogy a japánul tanulók kezébe egy olyan módszert adjon, amellyel a japán írásjegyek jelentése és írásmódja egyszerűen összekapcsolható és ezáltal mindkettő egyszerre és könnyen megjegyezhető. Ez a könyv nemcsak a kezdőknek készült, hanem a haladó tanulóknak is, akik vagy szabadulni szeretnének attól a kudarcélménytől, amit a kandzsik írásmódjának elfelejtése miatt élnek át újra és újra, vagy rendszerezni szeretnék amit már tudnak.

A szerző a kandzsik írásával kezdi, ami az első benyomások ellenére jóval egyszerűbb, mint megtanulni a kiejtésüket. A kandzsik alkotóelemei, vagy „alapelemei” szerinti rendje, az alapelemek egyedi jelentése és képzettársítása a tanulókat felruházza azzal a képességgel, hogy „kreatív memóriájukat” használva elsajátítsák azt a sokféle alapelem kombinációt, amik egy kandzsit alkotnak. A kandzsikhoz tartozó kulcsszó, ami az adott jel alapjelentését jelöli adja a témát a kandzsi „történetekhez”, amiknek az alapelemek a főszereplői.

Ezzel a módszerrel néhány hónap alatt teljesíthető az a feladat, ami egyébként évekbe telne. Kínai, vagy koreai diákok készségeivel felfegyverkezve, akik már ismerik a kandzsik jelentéseit és a jelek írását, a tanuló kiváltságos helyzetbe kerül az olvasatok megtanulásához. (Az olvasatokat külön kötet tárgyalja.)

Ez a kiadás már tartalmazza azt a 196 új jelet, amiket a japán kormányzat 2010-ben ismert el „általános használatú” kandzsiként.

A Megjegyezhető Kandzsik kötetei tanulók tízezreit segítették már hozzá a műveltség és az írni-olvasni tudás készségének megszerzéséhez. Mindezt a saját tempójukban tehették és olyan képességek birtokába jutottak, amiknek az elérését a hagyományos módszerek már régen feladták, mert lehetetlennek gondolták olyanok számára, akik nem a kandzsikkal körülvéve nőttek fel.

 James W. Heisig a nagoyai Nanzan Egyetem Vallás és Kultúra Intézetének professzora és állandó tudományos munkatársa Japánban.